Voorstraat 14a met bijdrage uit Gevelfonds opgeknapt

Mede dankzij een bijdrage uit het Gevelfonds Voorstraat van Nissewaard wordt de gevel van het historische pand van de voormalige familie Levie aan de Voorstraat 14a opgeknapt. Dit is een van de panden waarvoor een bijdrage uit het genoemde fonds is toegekend. Het Gevelfonds Voorstraat is een van de middelen die als doel hebben de Voorstraat levendiger en aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

Het Gevelfonds Voorstraat, met een totaalbedrag van € 50.000, bestaat sinds 1 januari 2024. Er zijn inmiddels vijf aanvragen ingediend, waarvan er drie al zijn gehonoreerd en de overige twee kansrijk zijn.

Wethouder Stadscentrum, Martijn Hamerslag, kwam samen met de huidige eigenaar, Izaak Herrewijnen, een kijkje nemen bij de werkzaamheden aan het pand. De wethouder is blij met eigenaren zoals de heer Herrewijnen: “Als gemeente waarderen we het zeer dat hij zelf ook een grote investering heeft gedaan in dit pand. Dat helpt ons als gemeente om het pand, dat zoveel betekenis heeft voor de gemeente, weer in ere te herstellen.”

De werkzaamheden zijn begonnen, maar nog niet afgerond. De kozijnen en de zwarte band aan de onderkant worden nog geverfd, evenals de gevelankers.

Voorstraat 14a is een belangrijk pand, ook vanwege de historische betekenis. Hier woonde namelijk de familie Levie gedurende de eerste twee jaren van de Tweede Wereldoorlog. Het was hun woonhuis tot het moment dat de gezinsleden door de bezetter werden weggevoerd naar de concentratiekampen, waar zij allen overleden. Een beeld van hun hond Max wacht sinds oktober 2022 symbolisch op de terugkeer van de bewoners.

Bij de herdenkingsplechtigheid op 4 mei wordt tijdens de stille tocht door de Voorstraat altijd even stilgestaan bij dit pand, ter nagedachtenis aan de mensen die tijdens die vreselijke gebeurtenis op 28 oktober 1942 uit hun huis werden gehaald. Eind oktober van dit jaar wordt in samenwerking met stichting MAX extra aandacht besteed aan de herdenking van de deportatie van de familie Levie. Dit keer met een opgeknapte gevel die recht doet aan de historie van het pand.

Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie. Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]