Geen waterstoffabriek bij Simonshaven

Er komt geen waterstoffabriek bij het hoogspanningsstation in de polder langs de Bernisse tussen Simonshaven en Abbenbroek. Dat hebben vertegenwoordigers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) gisteravond aan de gemeente Nissewaard laten weten.

Energietransitie

In deze zogenoemde electrolyzer wordt water gesplitst in zuurstof en waterstof. De bouw van een dergelijke fabriek maakt onderdeel uit van de energietransitie. Waterstof dient daarbij als duurzame brandstof om elektriciteit op te wekken. Het gebied in de polder van Simonshaven stond bij het ministerie te boek als zoekgebied voor een dergelijke waterstoffabriek. Het ministerie heeft de gemeente inmiddels laten weten het onderzoek naar de mogelijkheden in het genoemde gebied te stoppen.

Zienswijzen

Rond het voornemen van het ministerie was veel onrust ontstaan en er zijn dan ook flink wat zienswijzen vanuit de gemeente ingediend. Wethouder Chris Hottentot is blij met het bericht uit Den Haag: “De bouw van een waterstoffabriek zou een flinke aanslag zijn op het open landschap. Dat heeft voor ons en voor vele inwoners een belangrijke waarde. Daarom ben ik blij dat het ministerie geen verder onderzoek gaat doen en dat deze plek voor de fabriek afvalt.”

Converterstation

Met dit bericht van het ministerie is nog niet alle kou uit de lucht. Het gebied bij het hoogspanningsstation aan de Bernisse blijft voor het ministerie wel een belangrijk zoekgebied voor de bouw van een zogenoemd converterstation. Daarin wordt de aangevoerde hoogspanning, bijvoorbeeld de opbrengsten van wind- en zonne-energie, omgezet in wisselstroom die geschikt is voor het onderliggend stroomnet voor o.a. woningen, bedrijven en voorzieningen. “De aanleg van windmolens op zee heeft ook op het land invloed,” legt Hottentot uit. “De windmolenparken moeten immers wel op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten. Dat kan alleen bij een van de hoogspanningsstations. Het ministerie onderzoekt daardoor meerdere aansluitlocaties in het land. Alle windparken op één locatie kan niet, omdat het net dit niet aankan. Daarom worden er verschillende aansluitlocaties gezocht in Noord-Holland, Zuid-Holland en zelfs Noord-Brabant.”

Het onderzoek naar een geschikte locatie voor een converterstation gaat nu de volgende fase in. In 2026 wordt er door het ministerie een besluit genomen over de eventuele komst van het converterstation. “Ik begrijp dat een converterstation noodzakelijk is, maar een dergelijk groot bouwwerk in de polder van Simonshaven heeft ook een enorme impact op het landschappelijk karakter. Het is wat ons betreft dan ook absoluut nog geen uitgemaakte zaak dat het converterstation er wel komt. Liever zien wij deze gerealiseerd in de Rotterdamse Haven tussen de vele industriële bedrijven. Daar passen dit soort bouwwerken beter,” besluit Hottentot.

Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie. Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]

Deel dit bericht