Lokbus 43 keer gemeld door alerte bewoners

Een witte bestelbus met lege blauwe vaten, containers, gasmaskers en overalls werd vorige week op een locatie in Heenvliet en in Spijkenisse neergezet. Rondom de bus was een anijslucht waarneembaar, wat bij passanten genoeg signalen opriep om aan een drugslab te denken. Met de inzet van deze ‘lokbus’ werd op een bijzondere manier aandacht gevraagd van de inwoners van Nissewaard voor de gevaren en signalen van (drugs)criminaliteit.

In Heenvliet was de bus onopvallend geparkeerd op het terrein van de Albert Heijn. In Spijkenisse werd een spelelement toegevoegd en stond de bus op het parkeerterrein van de Dirk van den Broek aan de Rozemarijndonk. Via sociale media werden de inwoners aangemoedigd op zoek te gaan naar het witte busje. Op de bus waren QR-codes aangebracht, die door vinders gescand konden worden om kans te maken op een vindersprijs, een VVV-bon ter waarde van €25.

In totaal werd er 43 keer gereageerd door middel van het scannen van de QR-codes. Burgemeester Foort van Oosten kwam een kijkje nemen bij de locatie in Spijkenisse: “Ik wil de alerte inwoners bedanken. Alles wat bijdraagt aan meer bewustwording om criminaliteit aan te pakken, is een stap in de goede richting,” aldus burgemeester Van Oosten. “Door verdachte signalen te herkennen en te melden, zorgen we samen voor een veiliger Nissewaard. De politie kan immers niet alles zien en weten.”

De lokbus is een nieuwe, ludieke manier om aandacht te vragen voor het herkennen van signalen van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Criminelen maken daarbij vaak gebruik van legale bedrijven en diensten voor illegale activiteiten, zoals illegale hennepteelt, drugshandel en witwassen. Ondermijning vindt vaak dichter bij huis plaats dan men denkt, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Burgemeester Van Oosten benadrukt: “We roepen onze inwoners op om verdachte signalen te melden. Dat kan bij de gemeente, de politie via 112 voor spoedeisende zaken, of bij minder urgente gevallen via 0900-8844. Ook kan er anoniem gemeld worden via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Zo dragen we gezamenlijk bij aan een veilige woon- en leefomgeving.”

Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie. Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]

Deel dit bericht