Zwanen vrijgelaten na periode van herstel in het vogelzorgcentrum

Zondagochtend hebben vrijwilligers van Zwanengroep Zuid-Holland en vogelzorgcentrum “De Houtsnip” aan het Brielse meer 12 zwanen vrijgelaten. Na een periode van herstel waren de vogels klaar om terug te keren naar de natuur. De zwanen, zowel volwassen als jonge dieren, werden aan een strandje losgelaten. Vanuit hun transportboxen keken de zwanen eerst voorzichtig om zich heen, waarna ze hun vrijheid tegemoet gingen, onder het toeziend oog van de verzorgers en vrijwilligers.

Terwijl de vrijwilligers nog toekeken, verscheen plots een bekende zwaan. Deze zwaan reageerde vijandig op de nieuwkomers en duwde een paar van hen het riet in. Eén zwaan raakte vast en had het even zwaar te verduren. De vrijwilligers grepen in en gingen het water in om de zwaan opnieuw te redden. Na de redding werd de zwaan nogmaals in een rustiger deel van het water losgelaten, maar door stress en vermoeidheid keerde hij al snel terug naar de kant, waar hij letterlijk in de armen van de vrijwilligers terechtkwam.

Onderweg naar de dierenambulance keek de zwaan nog een laatste keer naar de andere zwanen, waarop een vrijwilliger lachend opmerkte: “Kijk, die denkt: daar gaan mijn vriendjes.” De zwaan keert voorlopig terug naar de opvang om te herstellen, en zal bij een volgende kans opnieuw worden vrijgelaten.

Bij de vrijlating waren Saia Hendrickx van “De Houtsnip” en Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland aanwezig. Edwin en zijn team hebben enkele van deze zwanen eerder naar het vogelzorgcentrum gebracht, waarna het team van Saia voor hen heeft gezorgd. Saia vond het jammer dat de zwaan deze keer niet mee kon met de rest van de groep, maar terwijl ze de vrijgelaten zwanen over het water ziet fladderen, zegt ze tevreden: “Dit maakt toch weer veel goed.”

Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie. Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]