Max waakt over gerestaureerde gevel aan de Voorstraat

Max, de hond die op 28 oktober 1942 alleen achterbleef nadat de vijf  gezinsleden van de Joodse familie Levie uit hun huis werden gehaald om uiteindelijk de dood te vinden in werkkampen en vernietigingskamp Auschwitz, heeft grijze haren gekregen. Niet van de zorgen maar vanwege de inmiddels afgeronde gevelrenovatie van de voormalige slagerswinkel aan de Voorstraat 14a. Trouw houdt hij nog steeds de wacht en vertelt hij middels een bord met QR code het verhaal van de deportaties van zijn baasjes. 

Door: Joop van der Hor, voorzitter stichting Max XL

De gevel van de oude slagerij annex woonhuis heeft onlangs een flinke opknapbeurt ondergaan en dat was hoog nodig! Hiervoor is de gemeente Nissewaard de eigenaar, middels een bijdrage uit het ‘Gevelfonds Voorstraat’, tegemoet gekomen. De Voorstraat knapt zienderogen op want ook het ernaast gelegen ‘Oudste Huis’ is van een nieuw jasje voorzien. 

Inmiddels is de stelling bij de gevel verwijderd en is het bronzen- door Tineke Nusink vervaardigde beeld, weer zichtbaar alsook de vijf Stolpersteine. Aanvankelijk was het bestuur van de stichting Max XL niet gelukkig met de wijze waarop de reiniging werd uitgevoerd. Gesprekken met o.a. de accountmanager stadscentrum Spijkenisse hebben er echter toe geleid dat de eigenaar van het pand niet alleen de straat, maar ook Max een grondige wasbeurt zal geven waardoor voorkomen moet worden dat het stucvuil zich in de ‘vacht’ invreet en het beeld beschadigd raakt.

De gevel is deels in oude luister hersteld zodat ook de diepliggende voegen nu weer zichtbaar zijn. De gemeente Nissewaard, de eigenaar en de stichting Max XL kijken hoe zij gezamenlijk positieve aandacht kunnen genereren aan beeld, gebouw en de geschiedenis er achter.

Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie. Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]