Opnieuw besmeurde zwaan met olie gevangen door Zwanengroep Zuid-Holland

Sinds dat er woensdagochtend 24 juli zo’n 200 liter olie de 2e Werkhaven instroomde is het druk bij Zwanengroep Zuid-Holland. De vrijwilligers hebben zaterdagmiddag nog een zwaan onder de olie uit het water weten te halen.

Edwin Vosselman, voorzitter van de Zwanengroep, is trots op zijn team. “Nadat de lekkage gemeld was, stond er al snel een team vrijwilligers klaar om de besmeurde zwanen te helpen,” vertelt hij. De ervaringen uit juni 2018, toen een grote lekkage van 220.000 liter olie plaatsvond en zo’n 1000 zwanen in vijf weken tijd werden gevangen, hebben hem gemotiveerd om de Zwanengroep op te richten. De expertise van Edwin en zijn team is opnieuw van grote waarde gebleken.

Momenteel worden 26 zwanen uit de Botlek opgevangen in de vogelopvang. “Gelukkig is de hoeveelheid olie op de dieren minder dan vorige keer,” zegt Edwin. Het monitoren blijft echter van cruciaal belang. De komende dagen zal het team zowel vanaf de kant als vanaf het water blijven controleren op dieren die nog onder de olie zitten.

Als u zelf een dier onder de olie ziet, neem dan contact op met de Zwanengroep via 06-83797378. De organisatie draait volledig op vrijwilligerswerk. Uw donatie kan ervoor zorgen dat Edwin en zijn team dit belangrijke werk kunnen voortzetten.

Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie. Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]