Column | Is Spijkenisse nu al Ter Apel 2.0?

Joop van der Hor (Rotterdam 1954), is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, auteur, verslaggever, presentator, ambassadeur van Villa Joep , ook host van twee talkshows ‘het Zuiden’in theater Zuidplein en ‘Chateau du Toksjoo in het Kasteel van Rhoon. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont met zijn vrouw in een appartement  langs de Oude Maas in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft columns over allerlei leuke en narrige zaken. Rechtstreeks reageren kan via #vuilnisbak.

Nog voor er grote hordes vluchtelingen, asielzoekers, statushouders of illegale bootvluchtelingen de Oude Maas of het Spui per rubbervlot zijn overgevaren, wordt Spijkenisse al geteisterd door een golf aan inbraken, toenemend (huiselijk)geweld, vecht- en steekpartijen, lachgasgebruik achter het stuur, drugshandel en drugsgebruik. En wat te denken van al die ‘Bombaplakka’s’ die handgranaten en levensgevaarlijk vuurwerk tegen de voordeur van uw buurman plakken. Ik beschik niet over actuele cijfers maar als ik berichten van sommige Facebook ‘vrienden’ lees worden onze dochters en vrouwen zowat stelselmatig aangerand en verkracht. Als je niet beter zou weten dan zou je wellicht denken dat ze heel het COA, het Centraal Orgaan Asielopvangkamp Ter Apel naar hier hebben verhuisd. Ongelofelijk wat een ellende in het uit haar krachten gegroeide dorp aan de Oude Maas.

Maar er zijn hier amper asielzoekers, statushouders of andere enge gevaarlijke vanuit het buitenland naar hier gevluchte gelukzoekers. Slechts een handje vol,  welgeteld 80 asielzoekers worden deze week opgevangen in de tijdelijke opvanglocatie op het parkeerterrein van het Spijkenisse Medisch Centrum. De ‘golf van geweld’ welke Spijkenisse teistert (AD 20 juli Theo Teitsma) wordt dus veroorzaakt door onze eigen lieve jeugd, de knulletjes tussen de 8 en 13 jaar die ’s avonds om 22.00 uur al braaf in bed liggen terwijl ze hun scooters veilig op slot in hun schuurtje hebben gestald. Of kinderen in die leeftijd al over een scooter beschikken? Nou reken maar! Maandag werd bekend dat kinderen van deze leeftijd verantwoordelijk zijn voor vele scooterdiefstallen. Bij huiszoekingen werden ook steekwapens aangetroffen. De iets oudere kinderen houden zich gelukkig niet meer met zulke kinderachtige spelletjes bezig. Die pikken geen scooters maar hangen voor een paar tientjes een handgranaat aan je deur, ach onze lieve jeugd! 

Te uwer informatie: Op woensdag 31 juli arriveren de eerste van de in totaal 260 vluchtelingen in Spijkenisse, bovenop de eerder genoemde 80 dus. Ze worden gehuisvest in noodwoningen nabij de truckparking en de McDonald’s richting Geervliet, zo heeft onze eigen Peter R. Teitsma weten te achterhalen. U weet nergens van? Uw volksvertegenwoordiger gelukkig wel. De fractievoorzitters uit de gemeenteraad Nissewaard zijn recent door burgemeester Foort van Oosten op vertrouwelijke basis (lees geheimhoudingsplicht) hiervan in kennis gesteld. En zoals het hoort in een democratie wordt dergelijke informatie daarna snel gelekt. Door wie? Geen idee, in ieder geval is die informatie nu ook POUR VOUS VOOR alle Nissewaarders beschikbaar. Niemand van de raad wil iets hierover kwijt behalve Vera Bik van Groen Links. ‘Je kunt mensen niet in de kou buiten laten slapen’ aldus Bik die toch ook weet dat de aarde in hoog tempo opwarmt en het zo koud niet meer gaat worden. Dus waar maak je je druk om? Of is het misschien een verdienkwestie want van asielzoekers worden we allemaal rijker dankzij de AZC-premie van het Rijk. 

Of de VVD, Partij Pour Vous Vrijheid en VOOR Nissewaard VOORkennis hadden van de plannen van de burgemeester voor huisvesting voor totaal 320 asielzoekers in Spijkenisse is mij niet bekend. Maar alle drie hebben hem opgeroepen om preventief fouilleren voor heel ‘de stad’ in te voeren en zich in te zetten voor meer ‘Zwart-geel’ op straat, hetgeen vroeger dus ‘Blauw’ werd genoemd. Weet u beste lezer dat ik hier heel content mee ben? Niet dat er gelekt is, maar dat de criminaliteit in ‘de stad’ al op haar hoogtepunt is terwijl er nog geen asielzoeker hier z’n intrede heeft gedaan. Aan hen kan het dus niet liggen. Aan wie wel? Kijk eens onder het bed op de slaapkamer van uw zoon of in het schuurtje! 

Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie. Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]