Buurtbewoners konden een rondleiding krijgen bij het nieuwe asielzoekerscentrum in Spijkenisse

Op woensdagavond kregen bewoners van de Gildenwijk de kans om een rondleiding te krijgen op het terrein van het nieuwe asielzoekerscentrum (AZC) naast het Spijkenisse Medisch Centrum en De Ring van Putten.

In groepen werden de bewoners rondgeleid door de voorziening, die plaats gaat bieden aan maximaal 80 asielzoekers voor een periode van drie jaar. De kamers zijn nu nog niet ingericht, de verwachting is dat de eerste bewoners begin augustus zullen arriveren.

Dit AZC richt zich op de opvang van mannen en vrouwen, zonder gezinnen met kinderen. Dit kunnen zowel familieleden als alleenstaande personen zijn. De rondleiding begon in het gebouw waar de beveiliging en medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hun werkplek hebben. Op de bovenste verdieping zijn enkele spreekkamers ingericht.

Bewoners van het AZC mogen vrijwilligerswerk en regulier werk doen en er wordt gekeken naar een passende dagbesteding. Daarnaast is er een eigen medische dienst aanwezig, zodat de belasting op de huidige huisartsenzorg niet toeneemt.

De kamers worden verschillend ingericht met meerdere eenpersoonsbedden of stapelbedden, en voorzien van kasten voor persoonlijke spullen en ander meubilair. Toiletten en douches worden gedeeld en er is een gezamenlijke keuken, wat afstemming over het koken vereist.

De eerste bewoners komen van andere opvanglocaties die gesloten worden. Later zal het proces starten in Ter Apel, waarna gekeken gaat worden wie naar welk AZC kan.

De bewoners zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. De slaapplekken zijn persoonlijk en niet overdraagbaar, zodat de medewerkers van het COA weten wie er in het AZC verblijven. Het terrein wordt de hele dag bewaakt en de beveiliging controleert wie het terrein betreedt. Bewoners van de Gildenwijk met vragen zijn welkom om langs te komen. Later zal er ook een telefoonnummer beschikbaar komen.

Een nu nog lege slaapkamer. Alle ruimtes zijn vergelijkbaar met elkaar.

Buiten was nog ruimte om na te praten.

Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie. Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]